Skrivande


17/11

Fasen efter att böckerna har kommit ut är lite knepig. Ska man kasta sig rakt in i ett nytt skrivprojekt? Ska det då vara en ny fackbok? Poesi? Jag har väldigt mycket poetiska texter som väntar på att bli placerade i diktsamlingar. Eller noveller kanske? Jag har en idé om noveller om personer som befinner sig  i utanförskap. Kanske ska jag börja med dem. Men det är också så att skrivandet behöver ro och det är inte riktigt möjligt första terminen som doktorand när allt ska formeras och hitta sin riktning och rytm. Skrivandet måste för mig alltid vara lustfyllt och inte tyngt av produktionskrav. Men jag väntar på att ett nytt projekt ska börja tala högre till mig.***


Snart är alla 3 böcker ute! På onsdag kommer Kränkt eller Särbehandlad. Alla 3 kommer också att vara med på mässan nästa helg i Recitos monter. Det är nu dags att invänta läsarna. En helt ny fas tar vid. Inte helt utan vånda. Så länge jag skriver har jag inte en tanke på mottagandet. Hur det jag satt ord på tolkas, förstås, tas in. Det skulle hämma hela processen att sitta och tänka på sånt när tankarna rinner ner i tangenterna. Men när de är tryckta så blir de på nåt sätt levande utanför min kontroll. Orden. Tankarna. Erfarenheter och upplevelser. Och det är inte alls säkert att allt jag tror är givet är det. Visserligen har jag ju haft mina privata lektörer på vägen och det är förstås en trygghet men det är ändå en slags scenskräck som infinner sig. Eller inte skräck men stress i allafall. Å andra sidan. Nu kan jag inte ändra något mer. Böckerna få hitta sina vägar nu. 

***


Mitt i utgivningen av Konflikters liv och död har jag varit tvungen att byta bokutgivningsföretag. Detta på grund av omfattande tekniska problem hos leverantören som försenat utgivningen rejält. Det är självklart ett hårt bakslag särskilt som flera tidskrifter förhandsbokat recensions ex och det även kommit in beställningar av böckerna. Jag kan bara beklaga. Nu kommer istället alla 3 böckerna ut på Recito Förlag samtidigt! Böckerna kommer ut lagom till Bok och biblioteksmässan 28/9 där de också presenteras i förlagets monter: A02:70. Besökare på mässan köper böckerna till F-pris. Jag ser nu fram emot en boktät höst!

***


I mina lådor har jag ett antal skrivprojekt. Vissa av dem har legat ganska länge. Andra har precis börjat få ett slags skrov. Jag har skrivit i princip hela mitt liv. Det mesta har inte varit facklitteratur. Poesi, noveller, filosofiska reflektioner, några utkast till romaner som inte riktigt hållit måttet. Ännu. Jag väntar in den skrivtråd som hör av sig liksom. Olika berättelser. Olika former. Kanske kommer jag här att skriva någon slags loggbok för de olika projekten. Det ger sig.

14/7-17

Läs om hur det började


Skrivit har jag gjort i större delen av mitt liv och det tog lång tid innan jag trodde att jag skulle göra något av det. Det verkade ouppnåligt. Jag skickade in en diktsamling i tjugoårsåldern till ett större förlag. Jag tror det var Bonniers och jag minns att jag skrev att jag inte förväntade mig att bli utgiven men skulle uppskatta ett utlåtande. Det fick jag, märkligt nog. En redaktör hade vänligheten att skriva ett personligt omdöme och sa att mina dikter hade ett direkt tilltal och lyckdes förmedla något mytiskt utan att bli banalt. Och sedan tyckte han att jag skulle stryka sista raderna eftersom dikterna inte behövde förklaras. Långt senare, när jag hade lyxen att gå två hela år på LUFS (Lunds Universitets författarskola) insåg jag att det där brevet från redaktören var ganska ovanligt.

På LUFS kunde jag ta ut svängarna ordentligt och experimentera, genremixa och färdighetsträna skrivande, läsande och få oumbärlig handledning av Niklas Törnlund, Sigrid Combuchen, Björn Larsson m. fl. Det var två år av egoboozt helt enkelt!

Redan då började en tanke att gro om hur jag skulle kunna kombinera skrivandet med mitt grundyrke som beteendevetare. Att skriva facklitteratur kändes självklart. Konflikters liv och död blev min debutbok när den först kom ut 2007. Basen var mitt magisterarbete i psykologi som jag gjorde 2000. Uppsatser brukar inte vara sprängfyllda med spänning precis men jag ställdes inför ett mycket märkligt resultat... Det visade sig att vissa personer mår bättre av att hålla konflikter i arbetslivet vid liv på andras bekostnad. Att det finns de som mår bra av att andra mår dåligt. Det här blev upptakten på en rad frågor och svar i takt med mina erfarenheter som yrkesverksam beteendevetare. 2006 bestämde jag mig för att skriva boken om detta. Halva upplagan tog slut på två veckor.